Mercato Centrale, nachádzajúca sa v severnej časti Florencie je najväčším a vraj najkrajším trhoviskom v Toskánsku. Pre mňa, nadšenca kulinárstva, bola táto tržnica povinnou zastávkou medzi spoznávaním talianskych pamiatok. Hneď ako sme vstúpili, som sa z nepochopiteľných príčin začala usmievať a tešila sa z pohľadu na kopu čerstvých produktov. Obrovská ponuka ovocia, zeleniny, rozličných druhov cestovín, korenín, syrov, či masa alebo rýb. Netreba veľa hovoriť - pozrite si a ozaj škoda, že nemôžete ovoňať.
 |
Tržnica sídli v krásnej poschodovej budove, je otvorená každý deň okrem nedele. |
 |
Pri vstupe nás omámila vôňa sušených hríbov, papričiek, či paradajok. Náš prvý nákup - sušené paradajky ( 0,5 kg za 4,- EUR). |
 |
Čiernu kukuricu som ešte nevidela, a vôbec netuším, čo sa z nej dá robiť, možno Taliani vedia. |
 |
"Raj cestovín" - v ponuke sú akékoľvek: dlhé, krátke, farebné, čierne, klasické či originálne - každý si vyberie. |
 |
Chuť pravého parmezánu |
 |
Ryby od výmyslu sveta - škoda len, že ich neviem pripraviť tak dobre ako domáci. |
 |
Čerstvosť rýb bola očividná. Šikovní predavači Vám dokonca na počkanie zopár kreviet osmažia a môžete ochutnávať, ponúknu Vám k tomu aj pohárik vínka. |
 |
Posilniť sa môžete v typickej trattorii NERBONE, kde Vám ponúknu okrem iných cenovo dostupných dobrotiek, aj typickú delikatesu - nakrájané varené hovädzie držky v žemli. |
Som spokojná. V taške si odnášam zmes korenia ( ani neviem, čo tam všetko je ale voní to nádherne), olej s hľuzovkou, čerstvé artičoky a samozrejme cestoviny. V srdci si odnášam spomienky na príjemných a ústretových predavačov, neskutočne dobré potraviny. Myslím, že u mňa teraz nastáva obdobie talianskych špecialít.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára