Labels

nedeľa 2. júna 2013

Trhovisko Mercato Centrale vo Florencii

Mercato Centrale,  nachádzajúca sa v severnej časti Florencie je najväčším a vraj najkrajším  trhoviskom v Toskánsku. Pre mňa, nadšenca kulinárstva, bola táto tržnica povinnou zastávkou medzi spoznávaním talianskych pamiatok. Hneď ako sme vstúpili, som sa z nepochopiteľných príčin začala usmievať a tešila sa z pohľadu na kopu čerstvých produktov. Obrovská ponuka ovocia, zeleniny, rozličných druhov cestovín, korenín, syrov, či masa alebo rýb. Netreba veľa hovoriť - pozrite si a ozaj škoda, že nemôžete ovoňať.

Tržnica sídli v krásnej poschodovej budove, je otvorená každý deň okrem nedele.

Pri vstupe nás omámila vôňa sušených hríbov, papričiek, či paradajok. Náš prvý nákup - sušené paradajky ( 0,5 kg za 4,- EUR).  

Čiernu kukuricu som ešte nevidela, a vôbec netuším, čo sa z nej dá robiť, možno Taliani vedia. 

"Raj cestovín"  - v ponuke sú akékoľvek:  dlhé, krátke, farebné, čierne, klasické či originálne - každý si vyberie. 


Chuť pravého parmezánu

Ryby od výmyslu sveta - škoda len, že ich neviem pripraviť tak dobre ako domáci. 

Čerstvosť rýb bola očividná. Šikovní predavači Vám dokonca na počkanie zopár kreviet osmažia  a môžete ochutnávať, ponúknu Vám k tomu aj pohárik vínka. 

Posilniť sa môžete v typickej trattorii  NERBONE, kde Vám ponúknu okrem iných  cenovo dostupných dobrotiek, aj  typickú delikatesu  -  nakrájané varené  hovädzie držky v žemli.  
Som spokojná. V taške si odnášam zmes korenia ( ani neviem, čo tam všetko je ale voní to nádherne), olej s hľuzovkou, čerstvé artičoky a samozrejme cestoviny. V srdci si odnášam spomienky na príjemných a ústretových predavačov,  neskutočne dobré potraviny. Myslím, že u mňa teraz nastáva obdobie talianskych špecialít.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára