Labels

streda 30. januára 2013

Moje dobrotky : Tarte tatin

Môj v poslednej dobe najobľúbenejší koláč :  jednoduchý a rýchly. Na fotke  je môj vlastný  výtvor -  nevyzerá  bohvieako ( žiadna  úžasná foto  do  kuchárskeho blogu), no mojej rodinke to stačilo a veľmi sme si pochutili. 

       
   ... a takto  to vyzeralo 

125 g kryštálového cukru
125 g masla 
Trochu škorice / citr. šťavu 
Jablká 6-8 ks
Lístkové cesto

Jablká ošúpeme, nakrájame na mesiačiky ( nie  úplne tenké,  radšej trochu hrubšie). Na panvice, ktorú môžete dať aj do rúry nasypať cukor, spraviť karamel, pridať maslo a nechať roztopiť. Ku karamelovej zmesi pridať jablká, škoricu, premiešať a chvíľku podusiť. na jablká potom uložiť rozvaľkané lístkové cesto, treba ho trochu zastrčiť po okrajoch formy (ale bacha - páli to!!!). Dať upiecť na cca 25 - 30 minút na  180 stupňov. Po upečení preklopiť na väčší servírovací tanier a potom už len ... mňam.

a ešte niečo z histórie Tarte tatin:
Historie „La tarte des Demoiselles Tatin“, jak tento koláč nazývají Francouzi, sahá až do sklonku 19. století.Zasloužily se o něj sestry Caroline a Stéphanie Tatin, které vedly po svém zesnulém otci v Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire hotel.Sestry se jednou během přípravy klasického jablečného koláče zapovídaly s hostem, zapomněly připravit těsto a nechaly jablkovou náplň na plotně příliš dlouho. Právě tak vznikla nečekaně znamenitá zkaramelizovaná jablka, která pak už jen stačilo přiklopit těstem, upéct a nový skvělý koláč byl na světě.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára